Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • ARKN20
Undervisning – vårterminen 2020
Dekanen beslutar att
- HT-fakulteterna tillfälligt ska övergå till undervisning och examination på distans med stöd av exempelvis lärplattformen Canvas eller verktyget Zoom. Undantag kan göras med hänsyn till t ex gruppstorlekar. Övergången ska ske med start den 18 mars 2020 och ska gälla till dess att rekommendationerna med anledning av coronaepidemin ändras.
Genom ett brett närmande av romersk arkitektur från republiken till sen kejsartid, undersöks i denna kurs olika evidens för antika byggnaders varierande livsöden – från tillkomstfasen till faser av ombyggnad och förstörelse – i syfte att förstå deras politiska betydelse. Ämnet kommer att studeras med utgångspunkt från olika perspektiv, inklusive det vidare begreppet ”byggnadsbiografier”, som fokuserar på sekvensen av mänskliga aktiviteter relaterade till en byggnads tillblivelse, användning och övergivande. Även om källmaterial från den romerska antiken kommer att stå i centrum för kursen, kommer även antika byggnaders liv fram till tidigmodern tid att behandlas i viss utsträckning. Kurslitteraturen kommer att täcka olika historiska fenomen, såsom damnatio memoriae (fördömande av minnet) och vandalism, från olika perioder och kulturer. Kursens deltagare uppmuntras, från sin sida, att tillföra sakkunskap och problemställningar från sina respektive områdesspecialiseringar.
Kurstillfälle:
vårterminen 2020
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2020-03-30 – 2020-06-05
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-70241
Behörighet:
genomgången kandidatkurs. Därutöver krävs minst 60 högskolepoäng i Antikens kultur och samhällsliv, Historisk arkeologi, Konsthistoria, Arkitektur eller Latin, eller motsvarande kunskaper.
Introduktionsmöte: Tisdagen den 31 mars kl. 13.15 – 15.00
Lärare:
Penelope Davies,
Henrik Gerding