Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • ARKA02
Kursen ger grundläggande kunskaper i järnålderns arkeologi i Skandinavien, centrala och övriga Europa. Centrala teman som relationer till det romerska imperiet, folkvandringar, statsbildningsprocesser inom och utom Skandinavien presenteras. Olika tolkningsperspektiv diskuteras. En praktisk del ingår i kursen, med arkivkunskap, analys av monument i landskapet, praktiska fältövningar samt förmedling på museum. Kursen avslutas med en skriftlig uppgift. Den skriftliga uppgiften kan behandla teman inom samtliga förhistoriska perioder och skilda materialkategorier.
Kurstillfälle:
höstterminen 2010
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2010-08-30 – 2011-01-14
Anmälningskod:
LU-30111
- Kursplan
- Kursplan (på engelska)
- Exkursion den 19 oktober
- ARK_A02.2_exam.pdf
- KOMPENDIUM_B_upps_.pdf
- Rad_ARKA02_4.2010_.pdf
- Ventileringsseminarier 14 jan 2011
- Oppositionen: frågor att ställa
Information om ingående delar
- Skandinaviens och övriga Europas järnålder , 10 hp Under denna delkurs diskuterar vi den kulturhistoriska utvecklingen under järnåldern i Skandinavien och på kontinenten, samtidigt som vi arbetar ingående med det empiriska materialet med hjälp av fallstudier, laborationer och besök i LUHM:s magasin.
- Perspektiv och metodik inom järnåldersforskningen , 5 hp Delkursen belyser olika perspektiv på tolkningar av centrala frågor inom järnåldersforskning. Genus, etnicitet, kulturmöten och kulturell mångfald i ett arkeologiskt perspektiv är några av de frågor som behandlas.
-
Fältkurs
,
7,5 hp
Denna kurs omfattar undervisning såväl teoretisk som praktisk vilken har samband med en arkeologisk utgrävning vid Uppåkra fyra kilometer söder om Lund.
Samtliga föreläsningar liksom fältinsatsen är obligatoriska.
Ingen speciell litteraturlista. Kopior på ansökningar för undersökning och rapporter utdelas under kursen.
Var beredd att avsätta vecka 40 (4-7 okt.) för rapportskrivning. -
Skriftlig uppgift
,
7,5 hp
Terminen avslutas med en delkurs där ni skriver en mindre uppsats. Uppgiften kan behandla teman inom samtliga förhistoriska perioder.
Observera att det första seminariet på delkursen äger rum redan den 8 november. Det är för att ni ska komma igång med att formulera ämnet för uppsatsen i god tid innan kursen börjar i november.
Uppsatsen lämnas till mig och opponenten den 11 jan. Samma dag ska den laddas upp i LUP studentpapers.
Ventileringen äger rum den 14 jan.