Märkliga fynd från vrak utanför Antikythera
Forskare har upptäckt många märkliga föremål i vraket utanför den grekiska ön Antikythera, bl a delar av en bronsstaty och en mystisk skiva med en bild av en tjur.
Blekinge sätts på järnålderskartan
På en vacker platå i en ekdunge i Johannishus gräver lundaforskare fram ny kunskap med ny teknik.
Anders Håkansson spikar sin avhandling
”Bebyggelsehierarkier och bylandskap. Om Övergången mellan vikingatid och tidig medeltid ur ett halländskt perspektiv”
Einar Hansens Forskningsfond prisar digital arkeolog och känd kognitionsvetare
Forskningsfondens svenska pris för framstående humanistisk forskning tilldelas Nicolo Dell’Unto som prisas för sin forskning om digital utveckling av arkeologiska metoder. Prissumman är på 150 000…
Utdelning av stipendier ur Anders Althins Stiftelse
Fil. mag Anna Tornberg, Lunds Universitet och Docent Matti Wiking Leino, Stockholms Universitet tilldelas stipendier.
Framtid temat för årets Humanist- och teologdagar
Vad betyder Harry Martinssons framtidsversion Aniara 2017? Hur kan man bena ut forntida mordfall med framtida teknik? Hur ser framtidens yrkesliv ut i en digitaliserad värld? Detta är några av de…
Helene Wilhelmson spikar sin avhandling!
Stort grattis till Helene som idag spikade sin avhandling Perspectives from a human-centred archaeology - Iron Age people and society on Öland.
Tusen gravar berättar om döden i modern tid
– I gravarna fann vi människor som begravts med sina löständer och som var uppklädda i sina vackraste kläder. En kvinna hade till och med sin peruk på sig. Många av de begravda är behandlade som om de…
Avancerade jaktmetoder maximerade avkastningen för stenåldersmänniskor
Ett unikt fynd av benrester från den 9200 år gamla bosättningen vid Norje Sunnansund i Blekinge visar vilka överraskande avancerade jaktmetoder som användes på den tiden. En central upptäckt är att…
Avancerade jaktmetoder maximerade avkastningen för stenåldersmänniskor
Ett unikt fynd av benrester från den 9200 år gamla bosättningen vid Norje Sunnansund i Blekinge visar vilka överraskande avancerade jaktmetoder som användes på den tiden.
Tolv nya gravar upptäckta i Gebel el Silsila i Egypten
Den svenska arkeologiska expeditionen till Gebel el Silsila i Egypten, som leds av Maria Nilsson och John Ward, har upptäckt tolv nya gravar från den artonde dynastin (1550–1290 f. Kr.).
Erika Rosengren och Helene Wilhelmsson tar emot stipendier ur Anders Althins stiftelse
På fredag tar Erika Rosengren och Helene Wilhelmsson, forskare vid Lunds universitet, emot stipendier ur Anders Althins Stiftelse på Lunds universitets historiska museum.
Temakväll om Uppåkra!
Måndagen den 17/10 kl. 18-20, Malmö Stadsbibliotek.
Forskare rekonstruerade vackert hus i Pompeji med hjälp av 3D-teknik
Genom att förena traditionell arkeologi med 3D-teknologi har forskare vid Lunds universitet i Sverige rekonstruerat ett hus i Pompeji så som det såg ut vid Vesuvius vulkanutbrott för många tusen år…